Letonya vizesi, vizeye tabi olan kişilerin ülkeye giriş yapabilmesi için sahip olması gereken bir izin belgesidir. İş, eğitim, aile birleşimi, turistik gezi başta olmak üzere pek çok nedenden ötürü vize alınması gerekebilir. Kısa ve uzun süreli seyahatlerde, talep edilen vizenin çıkarılmış olması gerekmekte olup ülkeye ancak bu şekilde giriş yapılabilir. Vize türüne göre başvuru koşullarında değişiklik meydana gelebilir. Bu nedenle vize şartları, vize için gerekli olan belgeler detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Letonya Vizesi Nedir?
Letonya vizesi, bir tür izin belgesidir ve bazı ülkelerin vatandaşlarından talep edilir. En büyük şehri ve başkenti Riga olan Letonya, pek çok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırır. Kara Kafalılar Evi, Riga Central Merkezi, ülkenin dikkat çeken güzelliklerinden bazılarıdır. Bu durum, ülkeye turistik amaçlı gezilerin sıklıkla gerçekleştirilmesini mümkün kılar. Bunun yanı sıra ülkeye iş, evlilik, uzun süreli eğitim gibi amaçlarla da gidilebilir.
Letonya Vize İstiyor mu?
Letonya, Türk vatandaşlarından vize talep eder. Ülkeye seyahat edecek vatandaşlardan Hizmet, Diplomatik ve Hususi pasaport sahibi olan kişiler; 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vize çıkarmak zorunda değildir. Bununla birlikte 90 günü aşan seyahatlerde belirtilen pasaportlara sahip olan kişilerin vize alması zorunludur. Ayrıca Umuma Mahsus Pasaporta sahip olan kişiler hem 90 günden az hem de 90 günden uzun seyahatlerinde ilgili vizeyi çıkarmak durumundadır.
Letonya Vizesinin Çeşitleri Neler?
Ülkeye yapılacak seyahatlerin türleri birbirinden farklı olabilir. Bu durum, vize çeşitlerinin de değişiklik göstermesine neden olur. Letonya vizesi kapsamında yer alan ve alt kategorilere ayrılan vize türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Letonya Schengen Vizesi
- Ulusal Vize
Schengen Vizesi, C Tipi Vize olarak da adlandırılır. 90 günü aşmayan seyahatlerde bu vizenin çıkarılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 90 günü aşan seyahatlerde Letonya Ulusal Vize çıkarılmalıdır.
Letonya Schengen Vizesi
Schengen Vizesi ya da C Tipi Vize, Kısa Süreli Vize olarak da bilinen bir tür Letonya vizesidir. 180 gün içerisinde en fazla 90 günlük seyahat gerçekleştirecek kişiler, Schengen Vizesini çıkarmak durumundadır. Kısa süreli eğitim, staj, aile ya da arkadaş ziyareti; Schengen Vizesinin alınma nedenleri arasında yer alır.
Schengen Vizesi Alt Kategorileri
Letonya vizesi kapsamında yer alan Schengen Vizesi, genel olarak şu alt kategorilere ayrılır:
- Kültürel ve Sportif Faaliyetler Vizesi
- Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Turist Vizesi
- İş Vizesi
Letonya Ulusal Vizesi
D Tipi Vize olarak da adlandırılan Letonya Ulusal Vizesi, 90 günden uzun seyahatlerde talep edilen bir izin belgesidir. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler, uzun süreli seyahatlerine Letonya Ulusal Vizeye tabi olur. Letonya vizesi kapsamında yer alan Ulusal Vize farklı amaçlarla alınabilir. Uzun süreli eğitimler, iş ya da aile birleşimi; bu amaçlar arasında bulunmaktadır.
Letonya Ulusal Vizesi Alt Kategorileri
D Tipi Vizenin alt kategorileri genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Öğrenci Vizesi
- Çalışma Vizesi
- Aile Birleşimi Vizesi
- Erasmus Vizesi
- Gönüllü Hizmet Vizesi
Kişi, seyahat amacı ve süresine göre bu vizelerden herhangi birine tabi olmaktadır. Letonya Ulusal Vizenin alınabilmesi için daha önceden belirlenmiş olan şartların yerine getirilmesi oldukça önemlidir.
Letonya Vizesi Koşulları Neler?
Letonya vizesi koşulları, vize başvurusunun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına önemlidir. Vizeye başvurmak isteyen kişiler, genel olarak şu şartları yerine getirmek durumundadır:
- Ülkeye geri dönüleceğini kanıtlayan belgelerin bulunması
- Adli sicil kaydında suç bulunmaması
- Schengen İstihbarat Sistemi (SIS) kayıtlarında bulunmamak
- Daha önce hiçbir ülkede vize ihlalinde bulunmamış olmak
- Letonya seyahati kapsamında masrafları karşılayacak gelire, birikime sahip olmak ya da masrafları karşılayacak bir sponsora sahip olmak
Letonya Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vize başvurusunda bulunacak kişiler, aşağıdaki gibi sıralanabilen belgeleri eksiksiz bir şekilde temin etmek durumundadır:
- Son 10 yıl içinde alınmış bir pasaport (Pasaportun seyahat dönüş tarihinden sonraki minimum 3 ay daha geçerli olması ve pasaport sayfalarından en az ikisinin boş olması.)
- Arka planı beyaz ve güncel biometrik fotoğraf
- Vize başvuru sahibi tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulan Letonya vizesi başvuru formu
- Ulaşım belgeleri
- Konaklama belgeleri
- Banka hesap dökümü, son 3 aylık maaş bordrosu vb. finansal evraklar
- Letonya seyahat sağlık sigortası
- Emekliler için: Emekli cüzdanı ya da banka hesap dökümü
- Çalışanlar için: SGK işe giriş bildirgesi, işveren mektubu ile izin onay mektubu, SGK hizmet dökümü çıktıları
Belirtilen belgelerin bazıları, başvuruda bulunacak kişilerin tamamından istenir. Bunun yanı sıra yalnızca işverenler, emekliler için istenilen belgeler de mevcuttur. Yetkili kurum tarafından istenilen belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olmalıdır.
Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
C Tipi Vize ve D Tipi Vize için başvuru formu elektronik ortamda doldurulmaktadır. Ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri başta olmak üzere birçok bilgi vize başvuru formunda talep edilmektedir. Başvuru formunda yer alan bilgelerin tamamı eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Başvuru formu doldurulduktan sonra formun çıktısı alınmalı ve başvuran kişi tarafından imzalanmalıdır. Formda herhangi bir eksiklik bulunması, başvurunun geçersiz sayılmasına neden olabilir.
Letonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Letonya vizesi kapsamında yer alan C Tipi Vize ve D Tipi Vize, farklı sürelerde sonuçlanır. Kısa Süreli Vizede çok daha hızlı bir şekilde vizenin sonuçlandığı görülmektedir. Resmi tatiller ya da yoğunluk olmaması durumunda Kısa Süreli Vize 10 iş günü içerisinde sonuçlanır. Bunun yanı sıra D Tipi Vizede genellikle bu süre, 6 ila 16 haftayı bulur. Bu nedenle D Tipi Vize başvurusunda bulunacak kişilerin zamanında vize randevusu alması ve belgelerini tamamlaması gerekmektedir.
Vizeler
- Schengen Vizesi
- Amerika Vizeleri
- Green Card
- Work & Travel Vizesi
- Almanya Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İtalya Vizesi
- Polonya Vizesi
- Romanya Vizesi
- Yunanistan Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Belçika Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Slovakya Vizesi
- Portekiz Vizesi
- Estonya Vizesi
- Letonya Vizesi
- Lüksemburg Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Finlandiya Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Çekya Vizesi