Estonya Vizesi

Estonya vizesi, ülkeye yapılacak seyahatlerde istenilen belgedir. Resmi adı Estonya Cumhuriyeti olan ülke, farklı amaçlarla yabancı ziyaretçileri kabul etmektedir. Eğitim, kariyer, aile birleşimi, turistik gezi; seyahat amaçları arasında yer alır. Estonya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının, seyahat öncesinde ilgili vizeyi çıkarması zorunludur.

Estonya Vizesi Nedir?

Kuzey Avrupa’da yer alan ve Euro para birimini kullanan Estonya, birçok kişinin merak ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Tallinn Old Town, Toompea Tepesi, Alexander Nevsky Katedrali başta olmak üzere birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Estonya’ya farklı amaçlarla seyahat edilebilir. Ülkeye giriş yapılabilmesi için seyahat amacına göre Estonya vizesi çıkarılmalıdır.

Umuma Mahsus Pasaport sahibi kişilerin 90 günden az ve 90 günden çok olan seyahatlerinde vize çıkarması zorunludur. Bununla birlikte Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportuna sahip olan kişiler; 90 günden daha az olan seyahatlerinde vize çıkarmak zorunda değildir. Fakat seyahat süresi 90 günü aşacaksa, belirtilen pasaportlara sahip kişiler de vize çıkarmak durumundadır.

Estonya Vize Türleri Nelerdir?

Ülkeye yapılan seyahatlerin süresi ve türü, çıkarılması gereken vizenin değişiklik göstermesine neden olur. Estonya vizesi temelde 4 farklı kategoride değerlendirilir. Bu kategoriler şu şekildedir:

  • Havaalanı Transit Vizesi (A Tipi)
  • Transit Vizesi (B Tipi)
  • Kısa Süreli Vize (C Tipi)
  • Uzun Süreli Vize (D Tipi)

Her vize türünde yerine getirilmesi gereken şartlar birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle ziyaretçiler, seyahat amaçlarına uygun olan vizeyi belirlemeli ve istenilen belgeleri temin etmelidir.

Estonya Havaalanı Transit Vizesi

A Tipi Vize olarak da adlandırılan Estonya Havaalanı Transit Vizesi, Estonya vizesi kapsamında yer alır. Farklı bir ülkeye Estonya üzerinden gidecek kişiler, Havaalanı Transit Vizesini almak durumundadır. Asıl gidilecek ülkenin uçağına binecek olan kişilerin Estonya’da konaklaması gerekirse, Havaalanı Transit Vizesi devreye girer.

Estonya Transit Vizesi

Estonya vizesi kapsamında yer alan bir diğer vize türü Estonya Transit Vizesidir. B Tipi Vize olarak da adlandırılan Transit Vizesi, hedef ülke için Estonya topraklarından geçmesi gereken kişilerden istenilen bir belgedir. Tek veya çift girişli olabilen Transit Vizesi, genellikle özel durumlarda çok girişli olarak verilir.

Estonya Kısa Süreli Vize

C Tipi Vize ya da Estonya Kısa Süreli Vize, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan Estonya ziyaretlerinde talep edilen bir vize türüdür. C Tipi Vizenin alınmasını gerektiren durumlar birbirinden farklıdır. Bu durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Aile ya da arkadaş ziyareti
  • Kısa süreli eğitim
  • Turistik gezi
  • Sportif ya da kültürel aktivitelere katılım

Estonya Uzun Süreli Vize

D Tipi Vize ya da Estonya Uzun Süreli Vize, 90 günü aşan ziyaretler için talep edilen bir izin belgesi olarak tanımlanabilir. Uzun süreli eğitim, aile birleşimi, çalışma izni; D Tipi Vizenin alınmasını zorunlu kılan durumlar arasında yer almaktadır. Estonya vizesi kapsamında yer alan D Tipi Vize için başvuru şartları değişiklik gösterebilir.

Estonya Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin, ilk olarak kendilerinden istenilen belgeleri temin etmesi gerekmektedir. Bu belgelerin her biri eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve belgelerde yanlışlık bulunmamalıdır. Estonya vizesi başvuruları için ilk olarak seyahat amacı belirlenmeli, ardından seyahat amacına uygun vize için randevu alınmalıdır.

Vize başvuruları, elçilik tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinden yapılır. Başvuru sırasında kişi, gerekli belgeleri teslim ederek ilgili adımları tamamlar ve başvurusunda bulunur. Başvuru sonrasında yapılan başvuru incelenir ve vizenin onaylanıp onaylanmadığı kişiye iletilir.

Estonya Vizesi Başvurularında İstenilen Belgeler Nelerdir?

Estonya vizesi başvurusunda, birtakım belgeler istenir. Bu belgeler, kişinin çalışma durumuna göre değişiklik gösterebilir. Vize başvurusunda yetkili kişilere teslim edilmesi gereken belgeler genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Seyahat sağlık sigortası
  • Son 10 yıldan eski olmayan pasaport (Minimum 2 sayfası boş olmalı.)
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş biometrik fotoğraf
  • Estonya vize başvuru formu (İngilizce olacak şekilde eksiksiz bir şekilde doldurulmalı.)
  • Son 6 ayı kapsayan maaş bordrosu
  • Türkiye Cumhuriyeti nüfuz cüzdanı fotokopisi
  • (Varsa) eski pasaportların fotokopileri
  • Otel ve uçak rezervasyon bilgileri
  • Banka hesap bilgileri ve hareketleri
  • 18 yaşından küçüklerde muvafakatname
  • Eğitim için: Mevcut eğitim kurumunun öğrenci belgesi, okul kabul belgesi, uluslararası bir programa katılacak kişiler için programın yerel koordinatöründen gelen onay belgesi
  • Kısa Süreli Çalışma için: Kısa süreli çalışma kayıt onay
  • Eş, Akraba ya da Aile Ziyareti için: Doğum belgesi, evlilik cüzdanı vb. belgeler; sağlık durumu ya da engellilik belgesi

Bahis geçen belgelerin tamamı başvuru sırasında istendiği için ilgili belgelerin zamanında temin edilmesi gerekir. Ayrıca belgelerin tamamı doğru olmalı ve belgelerde herhangi bir eksiklik bulunmamalıdır. Bu nedenle belge temini sırasında titiz bir çalışma son derece önemlidir.

Estonya Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

C Tipi Vize ile D Tipi Vizenin sonuçlanma süreleri birbirinden farklıdır. Schengen vizesi olarak da bilinen C Tipi Vize, genellikle 7 ila 10 iş günü içerisinde sonuçlanır. Bunun yanı sıra D Tipi Vizede inceleme süresi çok daha uzundur. Estonya vizesi kapsamında bulunan D Tipi Vize, 6 ila 16 hafta içerisinde sonuçlanır. Resmi tatiller ve yoğunluk gibi durumlarda süre daha da uzayabilir. Bu nedenle vize başvurularının zamanında yapılması gerekmektedir.

Estonya Vizesi Ücretleri Nedir?

Vize harcı ücretleri; ülkenin ekonomik koşulları ve para biriminin güncel değeri gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca seyahatin amacı ve süresi de Estonya vizesi fiyatlarının değişmesine neden olmaktadır. Vize harç ücretinin yanı sıra biometrik fotoğraf, kargo ücreti, aracı kurumlara ödenen hizmet ücretleri de bulunabilir.